Mesane (idrar kesesi) kanseri en sık görülen kanserlerdendir. Son yıllarda mesane kanseri görülme sıklığında artış olmuştur. Ancak gelişen tedavi yöntemleri sayesinde hayatta kalım oranları gün geçtikçe artmaktadır.
Mesane kanseri gelişiminde en önemli risk faktörleri, genetik, sigara tüketimi, boya ve kimya ürünlerine maruz kalmaktır. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar ve erkekler kadınlara oranla mesane kanserine daha çok yakalanma riski taşırlar.
İdrarda tek seferlik kanama olması durumunda dahi bir uzmana gitmeniz gerekir. İkinci kanama atağının görülmesi 1 yılı dahi bulabilir. O nedenle kanamanın devam etmemesi sizi rahatlatmamalıdır.
İdrarda yanma şikayeti çoğu kez enfeksiyon olarak tedavi edilir. Bu tedaviye rağmen geçmeyen idrar yanmaları mutlaka ileri tetkik edilmelidir.
Mesane tümörlerinde tedavi geç kalınmadığı sürece oldukça yüz güldürücüdür.
Mesane tümörünün transüretral rezeksiyonu (TUR-Tm) yani idrar kanalından girilerek kapalı şekilde ameliyat edilmesi ilk uygulanacak tedavi seçeneğidir. Mesane tümörü saptanmış bir hastada TUR-Tm uygulanır. Bu işlemde tümör ve tümörün üzerinde yer aldığı mesane katları kapalı yöntemle ile çıkarılır ve patolojik incelemeye gönderilir. Patolojik inceleme sonunda tümörün cinsi, mesane tabakaları içerisindeki derinliği ve saldırganlık şiddeti tespit edilir.
Tümörün derecesini ve evresini belirledikten sonra o tümöre en uygun tedavi seçeneği belirlenir.
Yüzeysel, yani mesanenin derin kas tabakalarına ilerlememiş tümörlerde iyi yapılmış bir TUR-Tm çoğunlukla yeterli olur. Ancak mesane tümörünün nüks etme özelliğinden dolayı belli aralıklarla sistoskopi kontrolleri yapılmalıdır. Literatür için: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10720851
Nüks ve hastalığın evre artışı riskini azaltmak için mesane içerisine ilaç uygulamaları gerekebilir.
Mesanenin derin, kas tabakalarını tutan evrelerde mesanenin tamamen alındığı ve mesanenin görevini devam ettirecek, barsaktan yapay mesane yarattığımız “Radikal Sistektomi” ameliyatı gerekir.
Yapay mesane için uygun olmayan vakalarda ise mesane çıkarıldıktan sonra idrar yolları araya konan bir barsak parçası ile karın ön duvarına ağızlaştırılır ve üretilen idrar buraya yapıştırılan sızdırmaz torbalar içerisinde depolanması sağlanır. Musluklu olan bu torbalar idrar ile dolunca boşaltılır ve giysi üzerinden fark edilmez. Bu tip büyük ameliyatlar zorlu ve hayat kalitesinden ödün verilmesine sebep olur ancak hayat kurtarıcıdır.